5 tips voor een soepele zakelijke ontvlechting met je business partner

Businesspartner

In het begin werkte je nog vol passie samen met je medeoprichter(s) aan één doel: de start en het succes van het bedrijf. De eerste successen brachten euforie en samen ging jullie vol voor het gezamenlijke doel. Maar in die relatie is langzaam de klad gekomen. De ene oprichter wil extra gas geven en de groei verder versnellen, de ander vindt het belangrijk om de zaak te stabiliseren en te consolideren. Of de een heeft het gevoel de hele dag brandjes binnen het bedrijf te moeten blussen terwijl hij het gevoel heeft dat de ander juist vrolijk met de jerrycan rondrent. Wat eerst nog een aanvulling van verschillende persoonlijkheden was, is nu een onoverbrugbaar verschil van inzicht over de strategie en een dagelijkse barrage van wederzijdse irritaties. Hoe ga je daar mee om?

Verschillen leiden tot problemen

In bijna al m’n gesprekken met succesvolle ondernemers die een bedrijf niet alleen zijn gestart, komt dit thema wel aan de orde. De verschillen in persoonlijkheid, vaardigheden en kennis vormden eerst nog de kracht van het startende bedrijf. Maar deze verschillen leidden op een bepaald moment steeds meer tot onderlinge problemen. Totdat het duidelijk werd dat het voor de toekomst van het bedrijf (en de gemoedsrust van ondernemers én personeel) beter was dat één van de oprichters vertrok.

Een moeilijke periode

Zelf heb ik dat bij één van de bedrijven die ik startte ook meegemaakt. Het was voor mij een zeer moeilijke en frustrerende periode, die echter wel op een goede manier afgerond moest worden. Niet alleen omdat er voor mij financieel en emotioneel veel van afhing, maar ook vanwege verschillende andere stakeholders. Medewerkers, klanten, business-partners en financiers; ze hadden er allemaal een even groot belang bij dat de toekomst van het bedrijf gezekerd was.

Op een zakelijke manier afscheid nemen

Elk bedrijf heeft een duidelijke strategie en leiding nodig wil het uiteindelijk succesvol zijn. En wanneer binnen de leiding de betrokkenen niet meer dezelfde uitgangspunten, toekomstvisie en/of waarden delen, dan is het nodig dat er ingegrepen wordt. Als het duidelijk is geworden dat de denkwerelden van jou en je zakenpartner(s) ver uiteen zijn gedreven, en er ook persoonlijk animositeit is ontstaan, dan moet jij misschien ook constateren dat op een zakelijke manier afscheid van elkaar nemen voor alle partijen wel eens de best oplossing kan zijn. Stel dat je zelf tot zo’n conclusie komt: wat moet je dan doen?

Tip 1: Zoek onpartijdige begeleiding

Zoek iemand waarin jij en je business-partner(s) vertrouwen hebben en die het scheidingsproces op een zakelijke en objectieve manier kan begeleiden. Veel ondernemers onderschatten hoe belangrijk het is om afspraken over de afwikkeling gedetailleerd vast te leggen met een specialist. Hoewel je natuurlijk hoopt dat je er ‘als volwassenen uit komt’, is een vete helaas niet uitgesloten. Zorg ervoor dat afspraken helder op papier komen, en dat iedereen ook begrijpt wat de afspraken inhouden.

Tip 2: Bedenk je doel én een alternatief

Wees voor jezelf duidelijk wat je het liefste wilt en bedenk een duidelijk alternatief als dat uiteindelijk niet mogelijk is. Wil jij zelf doorgaan met het bedrijf? Met wie zou de toekomst van het bedrijf het beste gezekerd zijn? Mocht je zelf het bedrijf willen verlaten, onder welke voorwaarden zou dat dan moeten? Wil je dan nog aandelen in het bedrijf houden? Als je de aandelen van je compagnon(s) overneemt, hoe denk je die dan te financieren? Wat is het bedrijf waard? Wat ga je doen als je zelf niet meer bij het bedrijf betrokken bent? En niet onbelangrijk: hoe kijkt je levenspartner / gezin er tegenaan?

Tip 3: Kijk na wat er ooit is vastgelegd

Het is mijn ervaring dat veel ondernemers nauwelijks weten wat er in de statuten en / of aandeelhoudersovereenkomsten van het bedrijf staat. Bijvoorbeeld wat betreft formele beslissingsbevoegdheden, stemverhoudingen, overdracht van aandelen, aanbiedingsplicht etc. Soms is ook al een uitkoopregeling vastgelegd. Zorg dat je van al deze zaken op de hoogte bent. Mocht er een Raad van Advies of Raad van Commissarissen zijn bij je bedrijf, dan spelen zij een zeer belangrijke rol. Net als bijvoorbeeld eventuele werknemersvertegenwoordigingen, (externe) financiers en andere (minderheids)aandeelhouders.

Tip 4: Probeer objectief te blijven

Begrijp dat iedereen zijn of haar eigen waarheid en gelijk heeft. Jij, maar de ander dus ook. De persoon met wie je vroeger vol enthousiasme aan dit avontuur begon is niet plotseling veranderd. En jij natuurlijk ook niet. Het is waarschijnlijk vooral zo dat de veranderde omstandigheden jullie in verschillende ontwikkelingsrichtingen heeft geduwd. En dat het allemaal anders is geworden dan eerder gedacht. Het is niet zo dat de een goed is en de ander slecht. Bekijk het proces, jezelf en de ander(en) in een objectief licht.

Tip 5: Onderschat nooit de emotionele aspecten van ontvlechting

Woede en angst zijn doorgaans belangrijke elementen tijdens een scheidingsproces. Zowel voor degene die verder gaat met het bedrijf als voor degene(n) die straks afscheid nemen. Probeer te onderkennen welke angsten er bij jou op de achtergrond spelen, en welke dat mogelijk bij je zakenpartner zijn. Denk aan angsten als: hoe verdien ik straks m’n geld als ik niet meer in het bedrijf werk? Of, hoe zal mijn omgeving reageren? Wordt m’n (maatschappelijke) status niet aangetast? Kan ik al die verantwoordelijkheid wel alleen dragen? Of, meer banaal: verkoop ik m’n aandelen niet voor te weinig / betaal ik niet te veel?
Probeer die onzekerheden objectief te verwoorden en te ondervangen, voor alle betrokken partijen. Vaak blijkt dat als deze ‘angst-angel’ weg is, er een duidelijk toekomstperspectief voor alle betrokkenen ontstaat. Dit maakt een snel en weinig pijnvol scheidingsproces mogelijk.

Scheidingsproces lucht vaak op

Nagenoeg alle ondernemers die ik ooit sprak over een ontvlechting met hun compagnon, bleken uiteindelijk blij dat ze deze stap hebben gezet. Dit gold voor zowel zij die eruit stapten, als zij die het bedrijf hebben doorgezet.

Zit je zelf in zo’n situatie (of heb je het idee dat dat niet ondenkbeeldig is in de toekomst) en wil je die gedachte (vrijblijvend) een keer aanscherpen, stuur dan een e-mail met je telefoonnummer naar alex@alexschoep.nl. Ik neem dan contact met je op voor een afspraak.

Artikelen ontvangen over ondernemen, groeiversnelling en exit-planning?

Meld je hier aan!